Vazifa je investicija i za dunjaluk i za ahiret


Esselamu alejkum postovana braco i sestre u din-i-Islamu,dragi Bosnjaci i Bosnjakinje.Vazifa ili Članarina je osnovni prihod naseg Dzemata i bitan preduvjet njenog uspješnog djelovanja. To je naša investicija i za dunjaluk i za ahiret. To je garant da neće doći do slabljenja šehadeta i naše vitalne snage, da neće utihnuti ezani, da se mektebska vrata neće početi zatvarati, da neće početi gasnuti radost ramazana i teravija, da neće……

Svrha i suština postojanja džemata je da pomogne našim ljudima da ovdje u tuđini sačuvaju svoju vjeru, kulturu, jezik, običaje i tradiciju. Vjerska je dužnost – farz muslimanima da u mjestu svog stalnog boravka sebi organiziraju džemat. U sredini i uslovima našeg života džemat može postojati i raditi isključivo zahvaljujući članarini i dobrovoljnim prilozima naših džematlija. To su ustvari i jedini finansijski prihodi bez kojih džemat ne bi mogao opstati.

Muslimani su dužni biti članovi Islamske zajednice-džemata u mjestima svog stalnog boravka, tj. tamo gdje su stalno nastanjeni i gdje provode veći dio svoga života. Ovo je stav Islama a ujedno je i odluka RIJASETA IZ-e u BiH, a ovo napominjemo zbog pojedinaca koji govore da su članovi u svom džematu u BiH ili Sandžaku i da ovdje, gdje stalno žive neće da budu. Takav postupak nije logičan i nema veze sa Islamom a protivi se i odluci RIJASETA, najvišeg organa Islamske zajednice u BiH.

Članovi Islamske zajednice Bošnjaka u Sjedinjenim Americkim Drzavama koji plaćaju članarinu u svojim džematima imaju ista prava kao i članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Stoga, ako živite u Denveru,gdje se i nalazi nasa dzamija,ili nekom drugom mjestu koje gravitira ovom području,kao sto su Boulder, Colorado Springsu i sl. a niste još postali član Islamske zajednice, mi vas pozivamo da to učinite što prije. Tim činom ćete pomoći naš rad a istovremeno sebe i svoju porodicu pridružiti u okrilje naše vjere Islama.

Molimo Uzvisenog Allaha dz.s. da neizmjerno nagradi sve one koji redovno izmiruju svoje obaveze a i da pomogne onima koji to nisu u mogucnosti.

Na pocetku smo 2014. god i to je najbolje vrijeme da izmirimo svoju clanarinu za 2014.god.  a posebno je vazno da izmirimo svoje obaveze prema Dzematu iz prethodnih godina ako to nismo vec uradili.Da vas Allah dz.s. neizmjerno nagradi za svaki vas trud u pomaganju Njegove vjere,din-i-Islama.

Izvršni odbor Islamske Zajednice

Bosanski Edukativni Kulturni Centar Colorado

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress