Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zeli Dzemat BEKCCC 03012017


Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zeli Dzemat

Bosansko Edukativni Kulturni Centar Colorado

Na današnji dan, prije 25 godine, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Ipak, na referendum su izašli birači iz cijele države. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci.

Od tada se 1. mart smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Stoga, svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom i ponose se ovom suverenom i međunarodno priznatom zemljom Dzemat ,,Bosansko Edukativni Kulturni Centar Colorado,, čestita 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress