Škola i mekteb hutba 08282015


Zaglavlje_BEKCC_05102014

Škola i mekteb

Denver 28.08.2015. / 13. zu-l-ka’de 1436.

Zahvaljujemo se Allahu Jednom i Jedinom koji je čovjeka stvorio a zatim ga govoru i pisanju podučio. Neka je salavat i selam na najboljeg učitelja svih vremena Muhammeda a.s., koji nas je podučio svemu što je dobro i korisno. Neka je salavat i selam na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe, tabi’ine kao i na sve šehide.

Poštovana braćo u imanu i islamu, draga naša djeco i omladino,

Prije nekoliko dana i na našoj regiji je započela nova školska godina koja za sve nas predstavlja jedan poseban izazov. Sa početkom školske započinje i mektebska godina, stoga ću u današnjoj hutbi da govorim o školi kao mjestu sticanja općeg znanja i o mektebu kao mjestu gdje se stiče vjersko znanje.

Učiti i proučavati je stroga dužnost svih nas. Kroz historiju su postojali i razvijali se različiti načini prenošenja znanja. Danas je škola postala najbolji način prenošenja znanja na učenike. Škola je zamišljena kao mjesto gdje se stiču znanje, vještine i kvalifikacije koje nam omogućavaju da normalno živimo u ovom današnjem svijetu. Nekada je bilo sasvim normalno ne završiti ni jedan razred škole. Nekada se smatralo da onaj ko završi osam razreda je dobro školovan. A nekada se na prste moglo nabrojati fakultetski obrazovani ljudi. Dok danas bez škole nigdje nismo dospjeli. Biti školovan znači biti u trendu, bit moderan i napredan.

Mi muslimani  bi trebali da budemo najsvjesniji nužnosti školovanja i obrazovanja, jer je prvi imperativ u islamu učiti i proučavati, i tek kada nešto naučiš možeš da ga praktikuješ. U današnje vrijeme nažalost ne možemo reći da dovoljno pažnje posvećujemo traženju znanja. Mnogi se zadovoljavaju da završe osnovno školovanje, izuče neki zanat i na tome ostanu. Bez daljnjeg da nam treba i zanatlija, ali nam isto tako treba i visokoobrazovanih ljudi i žena.

Škola je mjesto učenja, ali ujedno i mjesto gdje se naša djeca odgajaju. U školi naša djeca uče mnogo pozitivnih stvari, ali se u školi može naučiti i štošta negativnog. Neki u školi zapale svoju prvu cigaru, popiju prvi gutljaj alkohola, povuku prvi dim droge. Neki upadnu u loše društvo te napuste školu. Zbog svega ovoga moramo biti stalno budni i nastojati da samo ono što je pozitivno naša djeca zadrže, a da odbace sve ono što je negativno.

Škola pruža našoj djeci informacije o općem znanju međutim škola ne usađuje i vjerske vrijednosti tu zadaću preuzima mekteb. Mektebska nastava je temeljni oblik islamskog odgoja i obrazovanja u džematu. Za mektebsku nastavu zadužen je i odgovoran džematski imam, odnosno muallim/a. Prostorne, tehničke i higijenske uvjete za mektebsku nastavu osigurava džematski odbor.

 

Cilj i zadatak mektebske nastave je da pripremi i osposobi polaznike mektebske nastave da žive u skladu sa islamskim propisima. Ovaj cilj i zadatak se postiže sveobuhvatnim islamskim i pedagoškim radom muallima. Ovakvim radom muallim/a polaznike mektebske nastave, pored ostalog:

  • upoznaje učenike mekteba sa islamom i njegovim učenjem, poučava ih njegovim propisima te im razvija ljubav prema njemu,
  • odgaja ih u duhu islamskoga ahlaka,
  • podstiče ih na praktičnu primjenu islamskih normi u svakodnevnom životu,
  • usmjerava ih na pravilno razumijevanje svijeta i života koji ih okružuje,
  • podstiče ih na razvijanje međuljudske ljubavi i razumijevanja,
  • razvija im ljubav prema Domovini,
  • upućuje ih i na sve druge korisne aktivnosti kojima se izgrađuje zdrava, kompletna, savjesna, samosvjesna i samostalna ličnost.

 

Podučavati našu djecu propisima naše vjere smo u prvom redu dužni mi kao roditelji a zatim naši muallimi. Jer, roditelji su ti koji pružaju djeci odgoj, koji ih usmjeravaju i koji će biti odgovorni za njih. Poslanik a.s., kaže:

“Roditelj je obavezan prema djetetu: da mu da lijepo ime, da ga lijepo odgoji, i da ga poduči…” (Hakim) A u drugom hadisu kaže:

“Ne može roditelj ostaviti, niti pokloniti svome djetetu niša bolje od lijepog odgoja.” (Tirmizi) Isto tako kaže:

“Poštujte svoju djecu i lijepo ih odgajajte.” (Ibn Madže)

Da bi mektebska nastava urodila plodom sve tri komponente sačinjene od imama, tj. muallima, djeteta, i roditelja moraju da funkcionišu i da ispunjavaju svoju dužnost.

Ako muallim prvi zakaže to će se odraziti i na ostala dva dijela ove komponente, ali isto tako ako dijete ne uči i ne obnavlja zadanu materiju brzo će zaboraviti, a roditelji ako ne budu budno bdjeli nad djetetom i pratili njegove vjerske aktivnosti desiće se da da će sve ono što se naučilo pred muallimom pasti u zaborav.

Molim Allaha da nam pomogne da našu djecu na pravi put izvedemo i da ih u islamu odgojimo. Amin.

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress