Produzenje roka prijedloga kandidata za novi dzematski odbor 02222017


Datum 02/22/2017

Predmet :  Produzenje roka prijedloga kandidata za novi dzematski odbor mandat 2017/2018

Esselamu alejkum drage nase dzematlije,dragi nasi Bosnjaci i Bosnjakinje, Bosanci i Hercegovci.

Iskreno se nadamo da ce vas ovo nase obavjestenje naci u lijepom raspolozenju i dobrom zdravlju.
Nasi predstojeci izbori nam se priblizavaju, Izborna komisija je zaprimila odredjen stur broj kandidata za dzemastki odbor.

Na osnovu podataka o sturom broju kandidata za dzematski odbor Izborna komisija je donijela ODLUKU da produzi rok za dostavljanje prijedloga kandidata za dzematski odbor do dzume namaza dana 03/9/2017 uz napomenu nasim dzematlijama da predlazu kandidate koji su u mogucnosti obavljati duznosti u dzematu te da predlazu kandidate koji zele da ovaj dzemat ostane cjelovit i suvjeren, te one koji uistinu zele da djeluju i rade samo u ime Allaha dz.s .

Kandidatura se moze izvrsiti samostalno ili na prijedlog drugog clana dzemata uz predhodno navedene uslove.

Na Osnovu Pravilnika o radu BEKCC (Koji mozete naci na nasoj webstranici) clana 13 Izborni sistem Izbori u Islamskoj zajednici vrše se tajnim glasanjem između više kandidata. Kandidati za džematski odbor su istaknuti i ugledni članovi džemata. Komisija za izbore zajedno sa Imamom dužna je odbiti kandidaturu lica koja ne ispunjavaju uvjete za izbor u organe džemata, odnosno džematskog odbora. Aktivno i Pasivno biračko pravo u džematu ima svaki pripadnik džemata koji je navršio osamnaest godina, koji izmiruje svoje obaveze u džematu, i nosi jedan glas ispred porodice. Da bi neko mogao biti kandidat za dzematske izbora trebao bi ispunjavati sljedece dodatne uslove:

1.Da se uzdržava od velikih i malih grijeha.
2.Da zna osnovne islamske propise I da se vlada po njima
3.Da je aktivan clana dzemata(Potpisao pristupnicu I izmiruje svoje clanarine redovno i da je izmirio svoje obaveze za kupovinu i renoviranje dzamije) 4.Da je kandidat navrsio/la 18 godina (punoljetan) Vase kandidate za novi dzematski odbor mozete dostaviti na :

  1. Email                     izbori@bekcc.org    pod nadzorom predsjednika izborne komisije
  2. Adresu                   3550 N Sheridan blvd, Denver, CO 80212
  3.  Telefon                 Clanovi Izborne komisije
    H. Haris Kobilica        303-547-0630
    Rijad Bico             720-280-8722
    Sedin Omeragic     720-320-7254

Rekao je Allahov Poslanik, a.s.: „Allahova ruka je nad džematom, a šejtan je s onim ko ostavi džemat i on ga na to podbada!’“ (Nesa’i, 4025) Od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je pri­povijedio: „Rekao je Allahov Poslanik, a.s.: ‘Ko kod svo­ga vladara primijeti nešto što mu se ne sviđa, neka osaburi jer, zaista, onaj ko se odvoji od džemata ma i jedan pedalj pa umre u takvome stanju, umro je dža­hilijetskom smrću!’“ (Muslim, 4790) Molim Uzvisenog Allaha dz.s. da nagradi najljepsim Dzennetskim bascama sve one koji su do sada na bilo koji nacin dali doprinos u uspjesnom radu naseg Dzemata.

VAZNA NAPOMENA

Ukoliko nebudemo imali vise kandidata za dzematski odbor, od potrebnog broja clanova dzematskog odbora, u tom slucaju glasanje ce biti nepotrebno te ce se samo izvrsiti skupstinska verifikacija novih clanova dzematskog odbor .

A ukoliko pak budemo imali manji broj kandidata za dzematski odbor od broja potrebnog za popunu dzematskog odbora onda cemo ponovo izvrsiti skupstinsku verifikaciju clanova dzematskog odbora uz ovlastenje novom dzematskom odboru da mogu vrsiti popunu clanova dzematskog odbora bez daljnjeg skupstinskog odobravanja i glasanja

IZBORNA KOMISIJA BOSANSKO EDUKATIVNOG I KULTURNOG CENTRA COLORADO

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress