Posljednja hutba u mjesecu Ramazanu 1435 h g


Zaglavlje_BEKCC_05102014

NA KRAJU RAMAZANA 1435.H./2014.G.

Denver, 28.Ramazan 1435.h.g./25.juli 2014.g.

Zahvala pripada samo Uzvisenom Allahu dz.s. na svim nimetima i blagodatima koje nam je podario i salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s,njegovu porodicu,ashabe,sve sehide i one koji ga slide do kijametskog dana

Danas, uposljednjojramazanskojdžumisrcapostačasuradosnazbogtoga štosuiskrenimu’miniuzAllahovu, subhanehuvete’ala, pomoć gotovoispostilijoš jedanRamazanitimeučvrstilijedanodpetstubovaislamaiposvjedočilisvojuiskrenostuvjeri! Neka se zato raduju vjernici, uvjereni da su im svi njihovi ibadeti u mubarek Ramazanu primljeni, a grijesi oprošteni!

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u ajetima 7. – 10. Sure Eš-Šems:

وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا(7)فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا(8)قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا(9)وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا(10)

…I duše i Onoga koji je stvori(7) pa je nadahnu griješenju i bogobojaznosti!(8) Spašen je onaj ko je očisti,(9) a izgubljen je onaj ko je uprlja!(10)

Zato neka se u ovim danima raduju oni koji su svoju dušu očistili, a neka tuguju i neka učine iskrenu tevbu (pokajanje) oni koji su svoju dušu uprljali!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Ahmed, da je ummet počašćen u Ramazanu sa pet stvari sa kojima nije počašćen bilo koji drugi ummet, a kao peta odlika se navodi:

“…وَ يُغْفَرُ لَهُمْ فِى آخِرِ لَيْلَةٍ.” قِيلَ: “يَا رَسُولَ اللَّهِ، أَهِىَ لَيْلَةُ الْقَدْرِ؟” قَالَ: “لاَ، وَ لَكِنَّ الْعَامِلَ إِنَّمَا يُوَفِّى أَجْرَهُ إِذَا قَضَى عَمَلَهُ” (أحمد)

„…Opraštaju im se grijesi zadnju noć!» Neko reče: «Je li to Noć Kadra?» Reče: «Ne, jer radnik prima punu nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!»(Ahmed)

Danas su srca mu’mina zadovoljna, jer se prekosutra naveče inša-Allah uz Allahovu, subhanehu ve te’ala, pomoć završava Ramazan, u kojem smo postili u ime našeg Gospodara, čvrsto Ga vjerujući i nadajući se samo Njegovoj nagradi. Zbog toga su ovo trenuci u kojima učimo dove i činimo istigfar (traženje oprosta) i nadamo se da će nam naš post biti primljen, a za ispravan post nema druge nagrade sem dženneta. Pa neka su sretni oni čije tevbe su primljene, neka se raduju oni koji se u Ramazanu potpuno očistiše od grijeha, oni koji su pobijedili sebe, svoj nefs i proklete šejtane, oni koji su se postom uzdigli na više deredže imana i takvaluka (bogobojaznosti), a to su oni koji žude za džennetima čija su prostranstva kao nebesa i Zemlja!

Braćo, ako ispraćamo Ramazan, sa njim ne ispraćamo pokornost Allahu, subhanehu ve te’ala, bogobojaznost i ustrajnost; naprotiv odlaskom Ramazana mi jačamo našu vezu sa Allahom, dželle še’nuhu, i potvrđujemo da ćemo biti još bolji i snažniji u svome dinu. Oni koji nakon Ramazana zaborave na namaz, Kur’an i džemat, oni pokazuju svoju slabost i površnost u vjerovanju i potvrđuju da nisu položili ramazanski ispit.

Vjerniknesmijeposustatiuibadetimasvedosmrti, baš kao štoAllah, subhanehuvete’ala, kažePoslaniku, sallallahualejhivesellem, u 99. ajetuSureEl-Hidžr:

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

Robuj svome Gospdaru, sve dok ti smrt ne dođe!

Imam Hakim bilježi hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,je rekao: „Priđite minberu!“, pa smo prišli. Kada se popeo na prvu stepenicu, kazao je „Amin!“, potom se popeo na drugu stepenicu i rekao „Amin“ i kada se popeo na treću stepenicu rekao je „Amin“. Kada je sišao sa minbera, rekosmo: „Allahov Poslaniče, od tebe smo danas čuli nešto što nismo čuli ranije?“ Reče: „Došao mi je Džibril i rekao. „Neka je daleko onaj ko dočeka ramazan, a ne bude mu oprošteno!“ Pa sam rekao: „Amin.“ Kada sam se popeo na drugu stepenicu, rekao je: „Neka je daleko onaj u čijem prisustvu se spomeneš, a ne donese na tebe salavat!“ Pa sam rekao: „Amin.“ Kada sam se popeo na treću stepenicu, reče: „Neka je daleko onaj kod koga starost dožive roditelji ili jedan od njih, a ne uvedu ga u džennet!“ Rekoh: „Amin!“ (Hakim)

Braćo, uistinu su nesretni oni koji su u Ramazanu bili nemarni, koji su bez opravdanog razloga mrsili, a posebno oni koji su to činili javno, oni koji su neredovno klanjali, oni koji su umjesto učenja Kur’ana ili njegova slušanja učili i slušali ono što je Gospodar zabranio, oni koji su umjesto bereketa sehura i iftara u svojim kućama imali uobičajena tri obroka, oni koji su umjesto u namazu, zikru i i’tikafu u džamijama, ramazanske noći provodili u nekakvim klubovima i kafanama, oni koji su se zaboravili ko su i zašto su na ovoj Zemlji, oni koji svojim ponašanjem izazivaju Allahovu, dželle še’nuhu, srdžbu!!!

Danasjebraćoi SvjetskidanKudsa, paseuovommubarekdanu i narednim danima sjećajmoiskrenimdovamanašebraćeisestarauokupiranojPalestini, kojaje proteklih dana predmetom žestokih cionističkih napada. Ono što nas posebno treba zabrinuti je bezdušan i nemaran odnos međunarodnih institucija po pitanju stradanja palestinskog naroda, koji cionisti punih 66 godina sistematski biološki uništavaju, a njihovu imovinu otimaju i naseljavaju pridošlim cionistima iz različitih dijelova svijeta. Zato imajmo na umu tri naše obaveze prema našoj ugroženoj braći u Palestini: 1) naše iskrene dove Allahu, subhanehu ve te’ala, za njihovu pomoć, 2) pružanje materijalne pomoći i 3) razvijanje svijesti u krugovima naših porodica i šire po pitanju Palestine i Kudsa, gdje je Mesdžidu-l-Aksa, prva Kibla i treći Harem muslimana!

Braćo, nekavamjemubarekostatakRamazana, nekasuvamsretnidaniBajramaidaihinša-Allahjoš punodočekamoujoš jačemimanu, miru, srećiiblagostanjuummeta!

Molim Allaha, subhanehu ve te’ala, da nas učvrsti na putu islama, da pomogne našoj ugroženoj i obespravljenoj braći i sestrama, a posebno onima u Palestini, da od nas primi: namaze, post, učenje Kur’ana, zekat, sadekatu-l-fitr, dove i sva dobra djela koja učinismo u mubarek Ramazanu, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti,da se smiluje našim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo dina, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam oprosti grijehe i uvede nas u obećane džennete, AMIN JA RABBEL ALEMIN

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress