Obavjestenje za Hadzilanski Bajram 2014


 

Zaglavlje_BEKCC_05102014

OBAVJESTENJE

Esselamu alejkum postovane dzematlije,dragi Bosnjaci i Bosnjakinje!

Zelimo da vas obavjestimo o nekoliko dogadjaja koji slijede u narednih nekoliko dana.   Nalazimo se u danima mubarek mjeseca zul Hidzdzeta,mjeseca koji je prije svega obiljezen sa dva velika ibadeta.Obavljanjem Hadzdza i Kurban Bajramom.

Kurban Bajram je u Subotu in shaa Allah!

Sabah namaz ce mo klanjati u 6.20am a bajram namaz u 7.45am.

Kada  je u pitanje klanje kurbana Komisija ispred Rijaseta IZ je već ugovorila otkup gotovo polovine kurbana koji će biti, ako Bog da, žrtvovani u ovoj akciji, oko 1,500 kurbana, na područjima RS-a od naših povratnika. Kurbani će biti kupljeni od povratnika, uzgajivača kurbana i podijeljeni povratnicima. Nadamo se da će broj kurbana koji će biti kupljen i žrtvovan na području gdje žive naši povratnici iz godine u godinu biti sve veći, zahvaljujući vašoj podršci i povećanju uplata kurbana u ovoj akciji.

Rijaset Islamske zajednice u BiH izražava zahvalnost svim muslimanima, pripadnicima Islamske zajednice u BiH na području Sjeverne Amerike koji su svoje kurbane uplaćivali putem ove akcije i poziva njih i sve ostale muslimane sa ovog područja da podrže ovu akciju i svoje kurbane uplate putem svojih džemata koji djeluju u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi – ICNAB. Cijena kurbana za podrčje Sjeverne Amerike će biti $240.

Krajnji datum za uplate kurbana je 1. oktobar 2014. godine.

-Deveti zul-Hidzdze (jevmu Arefe-dan Arefata) je u petak 3. Septembra 2014.god.

Ovaj dan ima izuzetno veliku vrijednost i zato ga je lijepo postiti.Boziji Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Očekujem da će Allah onome ko posti taj dan oprostiti grijehe u prethodnoj i predstojećoj godini.

O vriednosti ovih prvih deset dana zul-Hidzdzeta Muhammed a.s. je rekao: Imam Buharija zabilježio je hadis od Ibn Abbasa, r.a., da je Allahov Poslanik kazao: ”Ne postoje dani u kojima su dobra djela draža Allahu od dobrih djela u ovim danima” – misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Upitali su: ”Allahov Poslaniče, pa čak ni borba na Allahovom putu – džihad?” Poslanik je rekao: ”Čak ni borba na Allahovom putu, osim u slučaju kada čovjek izađe u borbu zalažući svoj život i svoj imetak, i ništa od toga ne vrati.

Prvi dan Kurban Bajrama izmedju aksam namaza(6.38pm) i jacije namaza (7.52pm) imat ce mo lijepo druzenje u nasem Dzematu uz nasa tradicionalna bosanska jela.Zato BUJRUM SVIMA

Predsjednik dzematskog Odbora

Nihad Poljakovic

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress