Obavjestenje za 27 NOC RAMAZANA


Zaglavlje_BEKCC_05102014

Obavjestenje

Esselamu alejkum postovane dzematlije

Zelimo da vas jos jednom obavjestimo da ce mo ako Bog da u nasoj dzamiji u Srijedu navecer 07/23/2014. god. imati zajednicki dzematski iftar(8:22pm) i mevlud povodom 27. noci mubarek mjeseca Ramazana.

Najveći broj islamskih učenjaka, opredjeljujući se za određenu noć, smatra da se radi o ovoj noći, zbog nekih hadisa u kojima se o tome govori. Tako npr., Muslim navodi hadis koji prenosi Ubejj ibn Ka’b da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao:,, Noć Kadr je dvadeset sedma noć,,. Pored toga, neki islamski učenjaci navode da se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a da je dvadeset sedma riječ ‘ona’ (hije), te da i to može ukazivati na to da se radi o dvadeset sedmoj noći. Zatim, znak može biti i to što se izraz ‘lejletul-kadr’ (Noć kadr) u toj suri spominje tri puta, što pomnoženo sa devet ? koliko taj izraz ima harfova ? daje opet dvadeset sedam!

Posebno te noći Uzvišenom treba upućivati slijedeću dovu:

ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA’FU ANNI !

Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni !

 

Boziji Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Ko provede noć lejletul-kadra u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi“ (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre r.a.)

Druga vrlo vazna informacija za nas Dzemat je da je u Suboru 07/26/2014. god. zajednicki iftar u nasoj dzamiji i donatorsko vece za nasu dzamiju gdje ce program direktno prenositi BATV (Bosansko Americka televizija)

Poslanik s.a.v.s. je rekao: ‘Ko u ime Allaha dz.š. sagradi dzamiju, makar kao gnijezdo caplje za polaganje jaja, Allah ce mu sagraditi kucu u dzennetu!’ (Ahmed)

Ocekujemo dolazik svih onih koji iskreno vole svoju dzamiju i koji zele dobro ovom Dzematu.

Ehlen ve sehlen-Dobro nam dosli.

 

Predsjednik dzematskog Odbora

Nihad Poljakovic

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress