OBAVJESTENJE 06/01/2015


Zaglavlje_BEKCC_05102014

Esselamu alejkum postovane dzematlije,dragi Bosnjaci i Bosnjakinje

Nalazimo se u mubarek mjesecu Sa`banu u kojem je i mubarek noc Lejletu’l-berat – ponedeljak, 01. Juni 2013.

To je petnaesta noć mjeseca Sa’bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara.

Povodom ove noci u nasoj dzamiji ce mo prouciti Jasin i serif svim sehidima od aksam namaza(8:23pm)

Mjesec Saban je velika prilika za osvajanje Allahove ljubavi I naklonosti i kao takav on ima posebno mjesto u Islamskoj tradiciji!

Muhammed s.a.v.s. kaze:

Redzep je Allahov mjesec, Saban je moj mjesec, a Ramazan je mjesec moga ummeta. 

Nijedan Mu’min nebi trebao da zanemari ovaj mjesec, u njemu treba da se pripremi za dolazak mjeseca Ramazana ciscenjem od grijeja i tevbom od onoga sto je proslo, da se okrene Allahu dz.s. i umili mu se preko Sahibije ovog mjesece, Muhammeda s.a.v.s, donoseci sto vise salavata na njega i tako svoje srce lijeci od bolesti, ne odgadzajuci to za sutra.

Lejle-i-Berat je noc Allahovog dz.s. priblizavanja Njegovim robovima.

Tim povodom Hazrti Alija r.a. preonosi od Poslanika s.a.v.s. da je rekao: “Kada nastupi petnaesta noc mjeseca Sabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najblize zemaljsko nebo i pita :”Trazi li neko oprosta, pa da mu oprostim, trazi li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve to pojave zore”. (Ibn Madze)

 Allahov Poslanik Muhammed a.s. je na početku mjeseca Redžeba i Sa’bana učio i nama preporučio da ucimo slijedeću dovu: “Allahumme barik lena firedžebe ve ša’abane vebelligna ramadane” – “Bože, blagoslovi nas u Redžebu i Sabanu i daj nam da dočekamo Ramazan.” (Taberani)

Svemoguci i Veliki Allahu, molimo Te za milost i oprost u ovoj blagoslovljenoj noci, u ovom mubarek mjesecu, oprosti nam grijehe i na pravi put nas uputi.         Amin!

Moramo da se pohvalimo da smo prezadovoljni sa do sada uradjenim poslom kada je u pitanju izgradnja nase dzamije,prije svega kvalitetom a i kvantitetom.Trenutno je glavni izvodjac radova Haris Tuzinovic zaokupljen vanjskim poslovima,krov i predulazi u dzamiju…

Da Uzviseni Allah dz.s. neizmjerno nagradi Harisa za njegov veliki angazman oko nase dzamije.

Postovane dzematlije,zbog izvodjenja radova na nasoj dzamiji imali smo ove godine malo poteskoca kada je u pitanju izvodjenje mektebske nastave.Naime mi smo obezbjedili prostorije za nesmetano izvodjenje mektebske nastave u turskom mesdjidu,medjutim to mnogima nije odgovaralo tako da i nisu dovodili redovno djecu u mekteb.Ove godine zbog neredovnog dolaska djece na mektebsku nastavu nismo u mogucnosti pripremiti hatme,zavrsini i svecani ispit za djecu,ali ce mo nastaviti sa izvodjenjem mektebske nastave do mubarek mjeseca Ramazana a ako bude vise zainteresovanih bit ce organizovana mektebska nastava i za vrijeme Ramazana.

Molim Uzvisenog Allaha dz.s. da nam omoguci da docekamo mubarek mjesec Ramazan, da ga u lijepom zdravlju ispostimo i da nam ovaj ibadet posta bude kabul kod naseg Stvoritelja.

Dzematski Odbor BEKCC
Predsjednik dzematskog Odbora
Nihad Poljakovic

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress