OBAVJESTENJE 05/13/2015


Zaglavlje_BEKCC_05102014

OBAVJESTENJE

Postovani Bosnjaci i Bosnjakinje,braco i sestre u lijepoj vjeri Islamu!

Zelimo vas obavjestiti da se nalazimo u mubarek mjesecu Redzebu u kojem treba da se vise posvetimo ibadetima kojima nas Uzviseni Allah dz.s. zaduzuje. U ovom mjesecu je i veoma vrijedna mubarek noc Lejle-i-Miradz. Mi ce mo u nasoj dzamiji povodom ove mubarek noci, 05.15.2015.god., upriliciti mevlud,pa vas pozivamo da se odazovemo u sto vecem broju od aksam namaza (08:06pm) kako bi smo tu noc proveli u ibadetu i na taj nacin poceli pripreme za dolazeci nam mubarek mjesec Ramazan.

Lejletul-Mi’radž je noć o kojoj govore i Kur’an i Hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi’radž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Prema povijesnim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi’radžom. Cijeli ovaj događaj je precizno izložen i do u detalje objašnjen u brojnim hadisima i povijesnim djelima.

U Kur’anu je o Israu zabilježeno: “Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdžidul-Harama (Kabe) do Mesdžidul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1)

Takodje zelimo Vas obavjestiti da cemo inshAllah u nedelju 05/17/2015 ponovo imati akciju ciscenja dzamijskih prostorija na donjem katu sa pocetkom u 10:00 AM

Molim sve nase dzematlije, koji su u mogucnosti da dodju i ucetvuju u ovoj hairli akciji.

 

Ehlen we sehlen-dobro nam dosli

 

Dzematski Odbor BEKCC
Predsjednik
Nihad Poljakovic

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress