Muhammed a.s. – primjer i uzor vjernicima hutba 01162015


Poštovani džema’ate, draga braćo

Hvala Uzvišenom Allahu dz.s., salavat i selam resulullahu Muhammedu a.s., njegovoj porodici, ashabima i svima onima koji nose iman u svoji srcima. Nalazimo se u mjesecu u kome je rođen poslanik Muhammed a.s. koji je Milost svim svjetovima. Kada nekoga volimo onda ga puno spominjemo. Koliko mi volimo Muhammeda a.s., koliko upće znamo o njemu?  Da bismo bili istinski sljedbenici Muhammeda a.s., moramo iščitati njegov životopis, moramo upoznati i detalje iz njegovog života, jer se često u detaljima koji nam počesto promaknu krije velika mudrost.

Svaki čovjek u svom životu ima neki, uzor, primjer za kojim se povodi u životu i sa kojim se identifikuje. Mladi svoje uzore traže među glumcima, pjevačima, sportašima ili pak nekim odraslim poznatijim osobama. Pokušavaju da ih u svemu oponašaju i da na njih liće. Međutim, ko bi trebao da bude pravi uzor svakom muslimanu i muslimanki,kako mladjim generacijama tako i onim starijim!? كَمَا أَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولاً مِّنكُمْ يَتْلُو عَلَيْكُمْ آيَاتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَ

ةَ وَيُعَلِّمُكُم مَّا لَمْ تَكُونُواْ تَعْلَمُونَ Kaze Uzviseni Allah dz.s. u Kuran i Kerimu:„Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi naše kazuje, i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauci.“ (El-Bakara, 151)

لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

„Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga ko se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.“ (El-Ahzab, 21).

Odgovor je: uzor muslimanima je Muhammed a.s. Muslimani nemaju i ne mogu imati drugi uzor do Muhammeda a.s. Muhammed a.s. je uzor svakom muslimanu, vjerniku. Svakom onom koji Allaha često spominje. Samo oni koji ne očekuju Allahovu milost i nagradu ne slijede Muhammeda a.s.

ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ وَمَن يُشَاقِقِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ„A onoga ko se suprostavlja Allahu i Poslaniku Njegovu, Allah će zaista strašno kaznit.“ (El-Enfal, 13). Dobro je da se i ovo saznanje ima u vidu! Kaže Uzvišeni Allah: „Došao je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.“ (El-Tavbe, 128)

Prenosi imam Ahmed sa hasen senedom od Abdulaha ibn Mes’uda r.a. ”Allah, dž.š., je pogledao u srca svojih robova i vidio srce Muhameda a.s., kao najbolje srce, pa ga je izabrao sebi i poslao sa poslanstvom, zatim je pogledao u srca ostalih robova, poslije srca Muhameda a.s. i naso srca poslanikovih ashaba najboljim srcima izmedzu ostalih srca robova, i ucinio ih je pomagacima Njegovog Poslanika koji ce se boriti za Njegovu vjeru.”
Uzvišeni Allah dz.s. je zapečatio Resulullahovo, a.s, srce od svih poroka i negativnosti, od samog rođenja pa do smrti. Njemu je Allah dž.š., u svemu bio naklonjen: Upučivać, Pomagać i Zaštitinik. Islam mu je bila vjera, a Kur’an vodilja! Poslanikov, a.s. sjajni životopis temelji se na njegovim rijecima, djelima i njegovom uzornom karakteru. Aiša, radijallahu anha, kaže: ”Njegovo ponasanje je (bilo) po Kur’anu”, a Kur’an je Allahova knjiga, Njegova univerzalna rijec, pa ko se bude vladao i živio u skladu s njom i Poslanikovim sunnetom, bice najbolji čovjek, kompletna licnost i vjernik. Današnje vrijeme ne poznaje ličnost poput Resulullaha, a.s, koji je imao strpljenja u nesreći, postojanost u pravdi, čvrstine u karakteru, smirenost u ovodunjalučkim potresima i stresovima. Niko nije bio milostiviji od njega, sirokogridniji i razumniji, i niko od ljudi nije mogao dokučiti kao on izvanzemaljska znacenja, Et-Tirmizi bilježi u Es-Semail-u (str.221-224) od Hasana ibn Alije da je rekao: Husejn ibn Alija je jednom pitao oca h.Aliju o ponasanju Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., u društvu sagovornika, pa mu h.Alija reče: ”Allahov Poslanik a.s., je bio uvijek nasmijan, blage naravi i ljubazan. Nije bio grub, ni okrutan. Nije prekomjerno dizao glas, nije bio razvratnik, nikoga nije sramotio, niti je bio hvalitelj. Uvijek se klonio triju stvari: prepirke, pretjerivanja i onoga sto ga se ne tiče. Tri stvari ga nisu interesirale o drugima: nikoga nije kudio, nikoga nije sramotio, govorio je samo ono za što se nadao sevapu

Svaka Resulullahova, a.s, rijeć i misao, nosi sa sobom poruku. Shvatimo li je, osjetit če mo novu volju za životom. Na svijetu ne postoji osoba, ličnost, čovjek, čije se ime više spominje, poštuje, voli, slijedi, nego što je to Muhammed a.s. Njegovo ime se spominje u ezanu, ikametu, šehadetu. Njegovo ime muslimani svakodnevno spominju obavljajući pet vakata namaza. Jedini je poslanik koga su najavili svi prethodni Božiji Poslanici.

Muhammed a.s. je poslanik svim ljudima, cijelom čovjenčastvu, on je poslanik svih poslanika. Svi raniji poslanici poslani su samo svom narodu, on je poslan cijelom čovjencastvu. Odlika svih poslanika je moralnost, a najmoralniji i najčestitiji i pribraniji među njima je Muhammed a.s. Allah dž.š., kaže: وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ ”Jer ti si (Muhammede) zaista, najljepše cudi (morala).“ (El-Kalem, 4). Za sebe je rekao: “Poslan sam da usavršim moral kod ljudi.“ Za svoga života nije nikad povrijedio ni čovjeka, ni životinje, ni biljku. Kao takav on je milost, svim svjetovima i narodima.,,We ma erselnake illa rahmeten lil alemin ”A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Anbija, 107)

Muhamed a.s., je okončao duhovnu tragediju Arapa koja je trajala blizu šest stotina godina. Oslobodio je arapski um okova mnogoboštva i legendi. Izbavio je arapsku čast iz ponora idolopoklonstva i njegove bijede. Njemu pripada zasluga za dostavu upute svim narodima, prihvatili je oni ili odbacili.

Uzvišeni Allah kaže: ”On je neukima poslao poslanika, jednog izmedzu njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih ocisti i da ih Knjizi i mudrosti nauci, jer su prije bili u ocitoj zabludi.” (El-Dzumu’a, 2) A Poslanik a.s, je govorio: ”Allah, dž.š., nas je poslao da izvedemo, onoga ko hoce iz robovanja covjeku u robovanje i obozavanje Gospodara svih ljudi, iz nepravde u pravdu Islama i iz nepravde ovog svijeta u sirinu ovoga i onoga svijeta.”

Muhammed a.s., je posljedni Božiji Poslanik, hatemul-enbija, univerzalna ličnost, potpuni čovjek, insan-kamil. Za svoga života objedinjavao je više funkcija: bio je posljedni Božiji poslanik, imam-duhovni vođa i poglavar pravovjernih, vladar, sudac, vojskovođa. Sve zadane obaveze potpuno je obavio. Kao imam i vladar predvodio je svoj narod i brinuo o interesima muslimana. Govorio je: ”Vladar je sluga naroda.” Kao vojskovođa, uspješno je komadovao svojim jedinicama i predvodio muslimanske borce u više od trideset bitaka. Bio je često ranjavan. Stvorio je prvu islamsku državu u Medini, napisao prvi Ustav, učvrstio islamsku zajednicu i proširio islam na sve četri strane svijeta. Kao Poslanik, u potpunosti je izvršio zadatu misiju, prenijevši Allahovu dz.s. objavu, Kur’an a.š. ”Sada sam vam vašu vjeru usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera.” (El-Maida, 3). Život, riječ i djelo Božijeg Poslanika su pravilo ponašanja za svakog muslimana. Rekao je Božiji Poslanik: „Ostavio sam vam dvije stvari. Ako ih prihvatite nećete zalutati. To su: Allahov kitab (Kur’an) i moj sunnet (moje riječi i djela). Te dvije stvari se neće rastaviti (suprostaviti jedna drugoj do sudnjega dana).“ Zato, pravi i jedini uzor za svakog muslimana, za svakog čovjeka koji drži do istine i sebe, je Muhammed a.s. To je obrazac na temelju kojeg treba da živi čovjek. Život, rijeć i djelo Allahovog poslanika treba da bude uzor za svakog čovjeka, pogotovo kad se zna da je on od rodženja do smrti hodio stazama čistog islama (fitre).

Poruka je: Muslimanima i Muslimankama treba da je samo i jedino uzor u vjeri i djelu Poslanik Muhamed a.s. Zato, slijedimo ispravno i sječajmo se iskreno Poslanika a.s, salavatima.

Ljubav prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, se iskazuje sa: njegovim uvažavanjem, donošenjem salavata, slijeđenjem njegova sunneta i pomaganjem njegove vjere; jednom riječju da ga volimo i slijedimo, kao što su ga voljeli i slijedili njegovi plemeniti ashabi i dobre generacije muslimana poslije njih.

Braćo! Budimo istinski sljedbenici sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čuvajmo čast našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, natječimo se u činjenju dobrih djela, kako bi postigli dobro ovog i budućeg svijeta!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da nas učini od onih koji istinski vole Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i slijede njegov sunnet, da pomogne našoj ugroženoj braći, podari im skoru pobjedu i oslobodi zuluma zulumćara, da sve one koji se ismijavaju sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, ponizi na ovom i kazni na budućem svijetu, da nas ne iskuša sa nasiljem nasilnih vladara i sa onim što ne možemo podnijeti, da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i nastani nas u džennetima u društvu poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Amin

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress