Istikamet-istrajnost u vrsenju vjerskih propisa hutba 07242015


Zaglavlje_BEKCC_05102014

Zaista sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Od Njega pomoći, oprosta i upute tražimo. Koga Allah uputi na pravi put on je doista upućen, a koga Allah u zabludi ostavi niko mu ne može na pravi put ukazati. Allahu jedinom iskazujemo zahvalu što nam je ukazao svoju milost učinivši nas muslimanima, što nam je omogućio da dočekamo i ovaj ramazan i da ga u zdravlju i rahatluku ispostimo i da se time približimo Allahovoj milosti koja nam je prijeko potrebna. Svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed a.s., njegov rob i Poslanik koji je svojim svijetlim primjerom pokazao kakvi mi trebamo biti. Neka je salavat na njega, njegovu časnu porodicu, njegove ashabe kao i na sve one koji ga slijede u dobru do kijametskog dana.

Draga braćo u imanu i islamu. Nedavno smo ispratili najljepšeg gosta, gosta koji nam je donio toliko mnogo darova, koji je u našim domovima našao topla srca koja su ga s ljubavlju prigrlila. Odlaskom mjeseca ramazana odlazi i Allahova milost, odlazi sa njim i ona predivna ramazanska atmosfera, odlaze nam sehuri i iftari, mukabele, noćni namazi, druženje. Poslije ramazana ostaju nam prazne džamije, sezona hajra i aktivnosti za neke se sa odlaskom ramazana prekida, tako da neki nastoje da očuvaju ono što su stekli u toku ramazana, a neki se vraćaju starim navikama gubeći sve one sevape koje su stekli u ramazanu.

Ono što treba da izvučemo iz ovog ramazana kao najveću pouku jeste istikamet, tj. da budemo ustrajni na siratul-mustekimu za kojeg mi Allaha svaki dan nebrojeno puta molimo dok učimo.“Uputi nas na pravi put, put onih kojima si ti darovao svoje blagodati, a ne na put onih na koje si se rasrdio, niti na put onih koji su zalutali”. (El-Fatiha, 6 i 7)

A u suri Fussilet kaže Allah Uzvišeni:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

“Onima koji govore: “Gospodar naš je Allah” pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.”

نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ

„Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imaćete (El-Fussilet, 30 i 31)

Veoma je bitno da očuvamo ono što smo stekli u toku ramazana, da očuvamo svoj iman, da se sačuvamo od grijeha, da naša duša ostane čista, da se ne vraćamo starim grijesima. Ako je neko ostavio alkohol u toku  ramazana neka mu se ne vraća ni poslije ramazana. Ako je neko napustio loše društvo i harame koje je činio u tom društvu neka se ne vraća takvom društvu jer će čovjek biti na onom svijetu koga je volio i s kim se družio na ovom.

Oni koji su postili u ramazanu ne samo stomakom nego i očima i ušima i svojim jezicima, njihov post će ako Bog da biti primljen kod Allaha, takvi će ući na džennetska vrata koja su samo za njih pripremljena i koja se zovu Rejjan. Ja Rabb, Ti učini da mi budemo od tih? Amin.

Znak da si se okoristio ramazonom i da su ti primljeni post i namaz je to da postupaš u skladu sa Allahovom voljom, da ostaneš vezan za Allahove kuće i Allahovu knjigu. Čovjek se nakon ramazana treba preispitati. Ako primjeti da je ustrajan na putu dobra, to je dokaz da je na pravom putu. Međutim ako vidi da je došlo do prekida veze između njega i Allaha, da je smanjio aktivnosti, da mu je volja za dobrim djelima oslabila, neka se preispita i popravi svoje stanje.

Ramazan je gost koji se dočekuje sa ogromnom radošću, a ispraća se sa žalošću. Bar tako ramazan doživljavaju vjernici, jer će njima zasigurno nedostajati i sehuri i iftari, i zajedničko druženje, i klanjanje teravije i noćnih namaza i slušanje Kur’ana i predavanja. Za ovog gosta Allahov Poslanik s.a.v.s., kaže: “Kada bi moj ummet znao vrijednost ramazana poželio bi da ramazan traje čitavu godinu”.

Kada bi ramazan trajao čitavu godinu onda bi se zasigurno razdvojili jaki vjernici od onih slabijih, znalo bi se ko posti u ime Allaha a ko reda radi. Naše džamije bi uvijek bile ispunjene klanjačima, stalno bi bilo aktivnosti, naš iman bi svakog dana jačao i kada bi ostali na tome Allah bi nam poslao meleke da se sa nama rukuju, ali dunjaluk, šejtan i naš nefs nas odvuku od sjećanja na Allaha pa zaboravimo ono što imamo.

Jednoga dana hodao je jedan ashab Bozijeg Poslanika a.s. ulicama Medine, zabrinut i tužan. Susrete ga Ebu Bekr te ga upita za to takvo njegovo stanje, a on reče: Postao sam munafik. Zašto to-upita ga Ebu Bekr? Kada sjedimo kod Allahovog Poslanika te nam on govori o džennetu i džehennemu ja se toliko uživim kao da ih vidim svojim očima, čim odem od njega obuzme me dunjaluk, žena i djeca i ja to zaboravim. Kaže Ebu Bekr: Vallahi i meni se događa isto što i tebi, idemo kod Resulullaha da ga upitamo za ovo. Kad su došli Poslaniku s.a.v.s., te mu izložili svoj problem, Poslanik im reče: Kada bi vi ustrajali na onome na čemu ste dok ste kod mene, meleki bi silazili sa neba i rukovali se sa vama u vašim posteljama. Ali dunjaluk je sad ovako, sad onako.

Haman da je i stanje  našeg ramazana postalo kao stanje ovog ashaba koji dok je kod Poslanika zna za svoj iman, a čim ode od njega iman se smanji.

Onaj ko želi da ramazan traje čitavu godinu govori da se njegovo srce nije nasitilo te predivne Allahove blagodati i da želi da ta blagodat i dalje traje. Nekima će možda biti drago što ramazan prolazi pa će reći neka ide sve svojim tokom. On će bez sumnje i ići svojim tokom, ali mi moramo iz ovog ramazana ponijeti sa sobom pouke koje nam je ovogodišnji ramazan donio.

Prije svega ramazan nas je učvrstio u našoj vjeri, osnažio je naš iman, osjećamo se jači i bolji vjernici, zato nastojmo da održimo žar tog imana do sljedećeg ramazana, ne dozvolimo da se žar našeg imana ugasi čim se klanja bajram.

Poslanik s.a.v.s., nam je preporučio da poslije ramazana postimo još šest dana mjeseca ševala, kako bi učinili još jedan dodatni napor, kako bi zaradili još više sevapa kod Uzvišenog Allaha. Tako Resulullah kaže: “Ko isposti ramazan, a nakon toga šest dana ševvala kao da je postio cijelu godinu.”

Post u mjesecu ševvalu je nafila koju nismo dužni, nego ako hoćemo. Ovdje se stavlja čovjeku da sam odluči hoće li postiti ili ne. Oni koji osjećaju iskrenu žalost zbog prolaska ramazana oni će nastojati da zarade još koji sevap, jer nije mala stvar da nam se post mjeseca ramazana i šest dana mjeseca ševvala uračuna kao čitava godina. Resulullah s.a.v.s., ovo pojašnjava u jednom hadisu gdje kaže da mjesec ramazan vrijedi kao deset mjeseci, a šest dana ševvala kao šezdeset dana tj. dva mjeseca što zajedno čini godinu dana.

Musliman se stalno trudi da bude od onih za koje Allah, dž.š., veli:

„Oni koji govore: “Naš Gospodar je Allah!” – i istraju na pravom putu, neka se ničega ne boje i ni za čim nek ne tuguju! Oni će stanovnici dženneta biti, i u njemu će vječno boraviti, i to će im biti nagrada za ono što su radili” (El-Ahkaf: 13-14).[20]

Ovo kažem i molim Allaha, dž.š., da meni i vama oprosti. Molite Ga za oprost, jer je On Milostivi i oprašta.

Molim Allaha da nam ukabuli naš post, da primi od nas naš sadekatul-fitr i zekjat i da primi sva ona dobra djela koja smo učinili u toku ramazan i da ih pridoda ostali našim dobrim djelima. Amin.

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress