Dan Nezavisnosti BiH-veoma vazan datum u novijoj historiji nase Domovine


Zaglavlje_BEKCC_05102014

Denver,08. džumade-l-ula 1436.H. / 27. februar 2015.g.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, na ni’metima i blagodatma kojima nas daruje. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Donesimo salavat i selam na Allahova Poslanika koga je On poslao da radosnu vijest donese i da opomene, na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve sljedbenike u din islamu do Sudnjeg dana.

Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, koji inša-Allah pada prekosutra je veoma znacajan datum u novijoj historiji nase Domovine i znacajno je da tim povodom govorimo o ovom važnom događaju.

Našom Bosnom i Hercegovinom koja spada u red najstarijih evropskih zemalja su marširale razne vojske i na njenom terotoriju su se dešavali stravični zločini i njene granice su prekrajane, tj. sužavan nam je životni prostor. Zato je važno da poznajemo našu historiju, te da razvijamo državotvornu i patriotsku svijest.

Draga braco,Bošnjaci su nakon jasnih pokusaja hrvata i srba da podijele izmedju sebe BiH mogli da biraju između ropstva ili časne odbrane svoje Domovine .

Rjesenje u tim trenucima je bio referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Odluka o održavanju Referenduma o nezavisnosti, usvojena je na Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, 25. januara 1992. godine. Prije glasanja predstavnici srpskog naroda, na prijedlog predsjednika SDS-a, sada haškog optuženika Radovana Karadžića, napustili  su skupštinsko zasjedanje.

Na referendum je 29. februara i 01. marta 1992. godine izašlo  64,31 %  birača s’ pravom glasa, a za suverenost Bosne i Hercegovine izjasnilo se 99,44 %. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosansko-hercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija u kojoj je na zalost mnogo nevine Bosnjacke krvi proliveno.

Braćo, najbolji dokaz da će Države Bosne i Hercegovine inša-Allah biti i da će ona ne samo preživjeti, već da će inša-Allah postati funkcionalnom i naprednom Zemljom je i taj da tu Zemlju stoljećima uništavaju, svojataju, dijele, pljačkaju, prodaju, predaju i poklanjaju, a ona i dalje opstoji i preživljava, što je kader Allaha, subhanehu ve te’ala, Koji upravlja Kosmosom i Koji će nadamo se dati da naši potomci budu svjesniji i savjesniji od nas i Koji će Svojom Svemoći naše neprijatelje ostaviti bez pomena, a oni drugo i ne zaslužuju!

Koristim priliku da vam čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ovaj datum nas podsjeca na to da se prije 23 godina većina građana Republike Bosne i Hercegovine na referendumu izjasnila za nezavisnost. Zato smo kao muslimani i dokazane patriote nase Zemlje dužni da budemo svjesni važnosti Države i svega što ona podrazumijeva i da svako od nas da svoj doprinos da ona inša-Allah bude bolja i prosperitetnija i onakva kakvu su je željeli naši preci i borci, koji su dali svoje živote da mi danas živimo u slobodi, koja je plaćena visokom cijenom!

Koliko su je neprijatelji kroz historiju pljačkali i uništavali, a ona ostajala neiscrpna po svojim bogatim resursima, koliko su nas pokušavali biološki uništiti, a mi nesalomljivi i uvijek iznova nasa ponosna Bošnjakinja rađa i rađaće inša-Allah heroje i koliko su oko nje dušmani pleli i pletu zamke, a Allah ih ometa i Njegovom odredbom oni u te zamke upadaju i doživljavaju poniženja i razočarenja?!  

Najjača veza između muslimana je veza imana i islama i nema snažnije, trajnije i korisnije veze. Sve druge veze: nacionalne, regionalne, materijalne i slično su prolazne i promjenjive.

Muslimani su po Kur’anu, braća, kao što stoji u 10. ajetu Sure El-Hudžurat:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

Uistinu su mu’mini braća, pa zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se smilovao!

Prema citiranom Kur’anskom ajetu, mu’mini su braća, a dug braće je da se ako su zavađeni izmire. Na nama je da budemo taj faktor koji će približavati i izmirivati braću i sestre, a ne udaljavati ih jedne od drugih.

Braćo, po hadisu koji bilježi imam Ahmed, mi smo istinska braća:  

 Prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Musliman je muslimanu brat, neće mu učiniti nasilje, niti će ga izdati! Ko bude pomogao svome bratu (u vjeri),Allah dz.s. će njemu pomoći, ko od muslimana otkloni nevolju, Allah će od njega otkloniti nevolju od nevolja Sudnjega dana i ko sakrije sramotu muslimana, Allah će sakriti njegovu sramotu na Sudnjem danu!“ (Ahmed)

Razumijemo li mi braćo šta uistinu znači islamsko bratstvo? Jesmo li mi istinska braća ili smo jedni drugima strani i nepoznati? Jesmo li braća u ime Allaha, subhanehu ve te’ala, ili smo ne dao Allah profesionalni glumci islama, a moramo priznati da među nama ima dobro izverziranih “glumaca-muslimana.Da li nas međusobno povezuju niti islama i imana ili nas je prokleti šejtan udaljio jedne od drugih?

Braćo , poslušajmo, shvatimo, zapamtimo i primijenimo hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sllem, koji spada u kategoriju muttefek hadisa:

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قاَلَ: لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ (متفق عليه)

Prenosi Enes ibn Malik, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Niko od vas neće biti mu’min, dok ne bude želio svome bratu (po vjeri) ono što želi sebi!” (Muttefek alejhi)

Braćo, jesmo li uopće svejsni težine riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojim je naše vjerovanje uslovljeno našom željom bratu muslimanu, onoga što želimo sami sebi? Želimo li uistinu svakom muslimanu, bez obzira gdje on bio, a posebno našim komšijama i rođacima ono što želimo sebi?! Ako je naše stanje drugačije, onda je naš iman krnjav, pa se zato trebamo popravljati i voljeti svakog muslimana istinskom ljubavlju; onima sa slabim imanom da im Allah ojača iman, griješnicima da im oprosti grijehe i sačuva iskušenja, bogatim muslimanima da im bogatstvo bude uvećano, siromašnim da im olakša i prospe obimnu i halal nafaku, obespravljenim i poniženim da dođu do svojih prava i td.! Iz naših srca braćo moramo iskorijeniti zavidnost i zlobu i uspjeh svakog muslimana smatrati našim zajedničkim uspjehom, a neuspjeh i poraz našim zajedničkim neuspjehom i porazom.

Braćo, budimo istinska braća u vjeri, izvršavajmo sve naše islamske obaveze, a na prvom mjestu namaz, jer bez redovnog klanjanja pet propisanih namaza i džume, nema mu’mina, natječimo se u dobru i žudomo za džennetima koji su nam obećani!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da pomogne našoj braći na svakom mjestu gdje su ugrožena njihova prava, da nas ne iskuša sa nasiljem nasilnih vladara i sa onim što ne možemo podnijeti, da nas učini istinskom braćom koji se međusobno vole i pomažu jedni drugima, da se smiluje našim roditeljima, da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas u džennetu počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Amin!!!

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress