Bitka Na Bedru


OBAVJESTENJE

Mubarek 17.noc Ramazana, pobjeda muslimana na Bedru – Srijeda 24 Juli 2013 god. Povodom ove mubarek noci nas dzemat ce pripremiti zajednicki iftar u dzamiji koji pocinje u 8:21 pm, a jacija i teravih namaz ce mo obaviti u 9:50 pm. ako Bog da .

Veceras ce takodjer porodica Vatres Sead i Mersida, pripremiti za iftar dva akika kurbanaza svoju djecu gdje ce biti tim povodom proucena i dova za akiku kurban. Proucit cemo i prigodan program za ovu mubarek noc

Druge godine po preseljenju (hidzri) Muhameda, nek je spas i mir boziji njega , iz Meke u Medinu,

odnosno 624.godine na obroncima bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti Islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, porazeni su na bedru i to je jedna od najvecih pobjeda muslimana u povijesti.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao vazan i snazan faktor s kojim moraju racunati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Vjernici Islamske vjeroispovjesti vjeruju da bitka na Bedru simbolizira bitku izmedju vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta i stvarne snage i fiktivne moci. Ona je pokazala da se cvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede, mogu postic neocekivani rezultati i poraziti daleko jaci opremljeniji i brojniji neprijatelj.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17 ramazan, dan kad se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom bosnjacke dijaspore.

 

Predsjednik Dzematskog odbora

Nihad Poljakovic

 

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress