Bitka Na Bedru


OBAVJESTENJE

Mubarek 17.noc Ramazana, pobjeda muslimana na Bedru – Srijeda 24 Juli 2013 god. Povodom ove mubarek noci nas dzemat ce pripremiti zajednicki iftar u dzamiji koji pocinje u 8:21 pm, a jacija i teravih namaz ce mo obaviti u 9:50 pm. ako Bog da .

Veceras ce takodjer porodica Vatres Sead i Mersida, pripremiti za iftar dva akika kurbanaza svoju djecu gdje ce biti tim povodom proucena i dova za akiku kurban. Proucit cemo i prigodan program za ovu mubarek noc

Druge godine po preseljenju (hidzri) Muhameda, nek je spas i mir boziji njega , iz Meke u Medinu,

odnosno 624.godine na obroncima bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti Islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, porazeni su na bedru i to je jedna od najvecih pobjeda muslimana u povijesti.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao vazan i snazan faktor s kojim moraju racunati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Vjernici Islamske vjeroispovjesti vjeruju da bitka na Bedru simbolizira bitku izmedju vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta i stvarne snage i fiktivne moci. Ona je pokazala da se cvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede, mogu postic neocekivani rezultati i poraziti daleko jaci opremljeniji i brojniji neprijatelj.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17 ramazan, dan kad se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom bosnjacke dijaspore.

 

Predsjednik Dzematskog odbora

Nihad Poljakovic

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress